Hoe creëer je een mooi groen gazon?
Een mooie groene en sterke grasmat, wie wil dat nou niet? We kennen allemaal wel dat gazon met net iets te veel open plekken, of gras dat staat te verpieteren. Maar hoe kun je dit voorkomen?
Inzichten vanuit de landbouwsector toepassen in de tuin
Vanuit mijn landbouwachtergrond heb ik veel geleerd over het onderhouden van het land. Veel van de opgedane kennis is ook toepasbaar op de tuin en het gazon. In de landbouw wil men natuurlijk zoveel mogelijk gras van het land halen, maar eigenlijk is dit bij ons gazon niet anders. Als je het gras goed verzorgt dan zal het sneller en beter gaan groeien. Het enige nadeel wat hier mogelijk in schuilt is dat je het een keer extra moet maaien. Maar hier zijn tegenwoordig ook al voldoende robotmaaiers voor op de markt.
In de landbouwsector weten we precies wat we doen, door onder andere de mestgift precies af te stemmen op de behoefte van de plant. Maar als tuinier doen we vaak maar wat, met al onze goede bedoelingen ten spijt. Zo beginnen we vaak in het voorjaar als het gras begint te groeien met het strooien van kalk. Strooi kalk liever in de herfst, zo voorkom je verzuring van de grond waardoor onkruid in het voorjaar minder spel krijgt.
Laat je gazon ademen
Belucht het gazon, hierdoor wordt het bodemleven (wormen ed.) weer gestimuleerd. Door deze beluchting handhaaf je de open structuur en de vereiste 25% lucht in de bodem. Hierdoor kan het gras beter “ademen” en komt het oppervlaktewater beter verdeeld naar de wortel. Daarnaast gedijt mos in vochtige grond, dus beluchting helpt ook om nieuw mos tegen te gaan. Beluchten van het gazon kan op diverse manieren. Is de ondergrond zeer vast (onder andere zichtbaar doordat er bij regenval plassen water blijven staan), dan zou ik kiezen voor een verstelbare 5- gaats gazonbeluchter die 10-15 cm diep gaat en bredere gaten maakt. Is je gazon niet extreem verdicht maar kan het wel een beurtje gebruiken, pak dan de verticuteerhark of een handgeduwde spaakwiel beluchter.
Wanneer een gazon bemesten?
Wat betreft het bemesten van het gazon is het aan te raden om dit niet alleen te doen op moment dat het voorjaar aanbreekt. Bemest het gazon regelmatig, verdeeld over het jaar. Gras heeft in het voorjaar wel wat extra bemesting nodig. Strooi daarom in het voorjaar wat extra’s koe en/of kunstmest. Doe dit alleen niet te vroeg in het jaar. Gras gaat immers pas groeien bij een bodemtemperatuur tussen de 5 en 8 graden, en optimale groei vindt plaats bij een bodemtemperatuur tussen de 12 en 20 graden is. Je kunt de bodemtemperatuur overigens heel gemakkelijk meten met een simpel vleesmetertje. Een gift mest is na augustus is niet meer noodzakelijk, het gazon neemt de voedingsstoffen minder op, waardoor je alleen maar meer kans op uitspoeling hebt in het grondwater. Door de regel komt het erop neer dat je het gazon 2 á 3 keer per jaar bemest. Liever kleine beetjes en een keer extra strooien dan in één keer veel.
Waarom en wanneer kalk strooien?
Net als voor ons mensen geldt dat we calcium nodig hebben voor stevige botten, geldt voor gras hetzelfde principe voor het verkrijgen van stevige celwanden. Kalk bestaat uit een hoge concentratie calcium. Daarnaast verhoogt kalk de pH-waarde (zuurtegraad) waardoor grassen beter hun voedingsstoffen kunnen opnemen en verbeterd kalk de bodemstructuur. Bij een lage pH-waarde wordt de grond verzuurt waardoor de groei van de grasplant wordt belemmerd en onkruiden en mossen kans krijgen om te groeien. Het is sterk aan te bevelen om jaarlijks gazonkalk te strooien. Strooi kalk met magnesium erin, dit zorgt voor een mooie donker groene grasmat.
Kalk vervangt echter geen mest– of voedingsstof maar zorgt ervoor dat de voeding uit meststoffen goed wordt opgenomen. Daarom moet kalk altijd vooraf aan mest worden gestrooid, het liefst 4 á 5 maanden eerder. Kalk strooien kan het beste in de wintermaanden. De hoeveelheid is afhankelijk van de zuurtegraad van de grond, maar als stelregel kun je 1 tot 1,5 kilo per 10m2 aanhouden.
Richard’s tip: Maai het gazon niet té kort
Als we maaien, dan maaien we vaak te kort, waardoor het gazon kwetsbaar wordt en snel verbrandt. Er zullen dan open plekken ontstaan waar het onkruid zich snel kan ontwikkelen. Vooral kruipende boterbloem en paardenbloem zijn lastige onkruiden om te verwijderen. Maai het gras daarom ook niet korter dan 5 á 6 centimeter en maai het liefst met enige regelmaat, zo krijgt ieder grasprietje evenveel kans om te groeien. Op deze manier creëer je een mooie volle grasmat. Een robotmaaier als een Stihl iMow biedt hierin uitkomst. Deze grasmaaiers maaien volledig automatisch je tuin, wat je veel tijd uit handen zal nemen. Doordat deze robotmaaiers vaker maaien, creëer je een mooie dichte grasmat. Je bespaart daarnaast ook minimaal 1 mestgift omdat het gras versnipperd achter blijft op het gazon. Daar zal het verteren en omgezet worden in bruikbare voedingsstoffen voor je gazon.
Succes met alle tips en op naar een mooie dichte groene #grasmat!
Heeft u vragen of heeft een tuinklus waarbij u een ergonomisch tuingereedschap zoekt, neem gerust contact met ons op. Of schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang tuintips, productinformatie over innovaties en aanbiedingen.